Onur'un Favorileri
Restoranlar
Amaseia Mutfağı, Amasya’da yerel yemeklerin tadına bakabileceğiniz en iyi yerlerden biri. Yemeklerde kullanılan malzemelerin büyük bir bölümü Amasya ve çevresinden tedarik ediliyor. Yemekler de geleneksel tariflere göre yapılıyor. Tur kafilelerinin sıklıkla tercih ettiği bir restoran olduğundan, gitmeden önce yer durumunu telefonla sormanızda fayda var.
Doğu Karadeniz mutfağı ilginç lezzetlerle dolu. Anadolu’nun hemen hemen her bölgesinin yemeklerine İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerde kolaylıkla ulaşabilirken, Doğu Karadeniz’in yemeklerine ulaşmak için epey çaba sarf etmeniz gerekiyor. Kulakkaya Yaylası’ndaki Gırıkbahçe de bu yemekleri tadabileceğiniz bölgedeki en iyi restoranlardan biri. Restoranın yemekleri kadar manzarası da harika. Kulakkaya Yaylası’nın bölgedeki en güzel yaylalardan biri olduğunu söyleyebilirim.
Güzel bir pideye kim hayır diyebilir? Ben diyemem. Karadeniz’e gelmişken, pide yemeden gitmek de olmaz. Eğer yolunuz Trabzon’a düşerse, pide yemek için Terminal Pide en iyi yerlerden biri. Pidelerinde kullandıkları malzemelerin büyük bir bölümü, Trabzon ve etrafından geliyor. Pideleri de ustalıkla pişiriyorlar. Öğle yemeğiniz için harika bir durak olabilir.
Eğer Sümela Manastırı’nı ziyaret ediyorsanız, mutlaka Hamsiköy’e sütlaç yemek için uğramalısınız. Hamsiköy’de de sütlaç yiyebileceğiniz en iyi yer, Osman Usta.
Osman Usta, Hamsiköy’ün en eskilerinden. Her gün sabah erkenden kalkıp hazırlığını yapıyor ve müşterilerini ağırlama başlıyor. Bir aile işletmesi olan bu restoranın sadece sütlacı değil, kuru fasulyesi de enfes.
Akasya Restoran, Niksar’ın en eski işletmelerinden biri. Restorandan çok esnaf lokantası havası var. Dolayısıyla fiyatlar makul. İster esnaf lokantası usulü yemeklerden seçin, isterse döner ya da Tokat kebabı yiyin. Lezzet şahane.
Yerler
Zigana Geçidi’ne girmeden hemen önce ziyaret ettiğim Karaca Mağarası, tüm gezimde beni en çok şaşırtan yerlerden biri oldu. Duyduklarımdan, okuduklarımdan ilginç bir tecrübenin beni beklediğini biliyordum ama bu kadarını da beklemiyordum doğrusu. Mağara oldukça iyi bir şekilde ziyarete hazırlanmış. Gezi yollarından aydınlatmalara kadar her şey neredeyse mükemmel. Mağaranın içindeki doğal güzelliklerden söz etmeme bile gerek yok. Yolunuz Gümüşhane civarına düşerse, mutlaka Karaca Mağarası’nı görün derim.
Aslında Sümela Manastırı’nı gezmenizi tavsiye etmeme bile gerek yok. Ama madem böyle bir liste yapıyorum, listede Sümela Manastırı’na yer vermezsem olmaz.
Manastırın güzelliğinden bahsetmeme gerek yok. Sadece bazı pratik bilgiler vereyim motosikletle buralara geleceklere.
- Manastırı gezmek için en az 3-4 saatinizi ayırmalısınız. Gününüzü buna göre planlayın.
- Manastırı gezmek için Maçka ya da Hamsiköy’de konaklamak iyi bir fikir. Sabah erken saatlerde yola çıkıp tur kafilelerin önüne geçebilirsiniz.
- Manastıra kendi aracınızla ulaşamıyorsunuz. Manastıra ulaşmak için minibüslere binmeniz gerek. Manastırın önünde bir otopark var. Motorunuzu buraya bırakıp minibüslere binebilirsiniz.
- Manastırın içi genelde çok kalabalık. Kaskınızı ve montunuzu elinizde gezdirmeniz sorun olabilir.
Eğer yolunuz Ordu’ya düşerse, Yason Burnu’nu mutlaka görün. Karadeniz’in eşsiz manzaralarına sahip bu burunda bir de kilise bulunuyor. Yason Burnu’nun aynı zamanda Jason ve Argonotlar efsanesinin geçtiği yer olduğunu da söyleyeyim.
Yöre halkı arasında “Çinçiva Köprüsü” olaak bilinen Şenyuva Köprüsü, Çamlıhemşin’in bir köyü olan Şenyuva’da. Buraya Çinçiva Köprüsü de denmesinin nedeni, köyün Lazca adının Çinçiva olması. Tipik bir Osmanlı köprüsü. Harika bir görünümü var. Bu görünümü sayesinde “Sevdaluk” dizisine mekân olmuş. Köprünün hemen dibindeki Sevdaluk Pansiyon ve Zua Cafe, kahvenizi yudumlayabileceğiniz yerlerden. Burada biraz mola verin, köprünün tadını çıkarın.
Minyatür Amasya Müzesi, Amasya’nın en güzel sürprizlerinden biriydi. Günümüzden neredeyse 100 yıl önce çekilmiş bir Amasya fotoğrafından yola çıkılarak ortaya çıkarılmış Amasya maketinde her türlü detay var. Gece – gündüz döngüsüyle sergilenen maket, Amasya’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gerekenler arasında.
Yollar
Şebinkarahisar – Giresun arasındaki Eğribel Geçidi bir motosiklet sürücüsü olarak mutluluğu uzaklarda aramamam gerektiğinin kanıtı gibiydi. İtalya’nın, Romanya’nın yollarından aşağı kalır tarafı olmayan Eğribel Geçidi güzel asfaltı, virajları ve manzaralarıyla oldukça etkileyici.
Hepimizin adını okuldayken duyduğumuz Zigana Geçidi, Türkiye’nin en önemli dağ geçitlerinden. Geniş yolları ve mükemmele yakın asfaltıyla motosiklet sürücüleri için rüya gibi. Ama bu yolu ağır taşıtlar da kullanıyor. Dikkatli olmakta fayda var.
Eğribel Geçidi’nden hemen sonra Şebinkarahisar – Kelkit yolu var. Eğer Karadeniz kıyısından geliyorsanız, manzaranın bir anda nasıl değiştiğine tanıklık edeceksiniz. Yeşil bir anda yerini bozkıra bırakacak. Manzaralar da harika. Bu yola girmeden deponuzu fullemenizde fayda var.
Niksar’dan Fatsa’ya olan yol harika manzaralara sahip. Yolun asfalt kalitesi pek iyi değil. Bu yüzden macera motosikletleri için daha uygun. Yoldaki hava koşulları da oldukça değişken. Ancak farklı rotalardan gitmeyi seviyorsanız, bu yolu mutlaka deneyin.